Plănuiai să-ți cumperi casă anul acesta? Ia-ți gândul și amână investiția, dacă nu vrei să te îngropi în datorii

de: Mădălina Bahrim
11 04. 2022

Pentru mulți români, 2022 era văzut nu doar ca anul ieșirii din criza pandemică, ci și cel al redresării economice, atât la nivel național cât și individual.

Mulți dintre conaționalii noștri și-au îndreptat speranța către noul an și au plănuit achiziții imobiliare. Fie că vorbim despre case pe pământ, apartamente vechi sau noi, idealurile de acest tip ale celor mai mulți dintre români au fost spulberate de evenimentele majore, neașteptate și tulburătoare ale noului an.

2022 ne-a adus, încă din primele zile, scumpiri importante, o criză energetică ce ne-a golit tuturor buzunarele, dar și evoluții explozive la prețurile materialelor de construcții, ceea ce a culminat cu majorări de preț, atât pe segmentul rezidențial nou construit, cât și pe cel vechi, din cauza cererii crescute.

Lunile au trecut și, pe lângă toate aceste aspecte negative care persistă, românii ce își doresc o locuință și au nevoie de finanțare din bancă, mai primesc o veste proastă care le pune piedici. Dobânzile la credite au început să crească în ritm alert, iar acesta este doar începutul.

Cât de mult s-au scumpit apartamentele, de fapt

Din păcate fenomenul scumpirii pe zona imobiliară nu e unul specific doar pentru piața de la noi din țară, ci regăsim tendința scumpirilor în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Prețurile la locuințe (măsurate prin Indicele prețurilor locuințelor) au urcat cu 9,4% în zona euro și cu 10% în UE, în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu aceeași perioada a primului an de criză sanitară globală, 2020.

Se pare că, din datele disponibile până acum, 15 state au raportat creșteri anuale ale prețurilor locuințelor de peste 10% în trimestrul patru din 2021, singura scădere fiind în Cipru (minus 5,3%). Cel mai semnificativ avans anual s-a înregistrat în Cehia (25,8%), Estonia (20,4%), Lituania (19,8%), Ungaria (19,5%), Țările de Jos (18,7%), Letonia (16,5%), Slovenia (15,6%), Austria (14,9%), Irlanda (13,9%), Luxemburg (12%), Polonia (12,1%), Germania (12,2%), Portugalia (11,6%), Suedia (11,1%), Slovacia (10,7%), Bulgaria (9,4%), Croația (9,1%) și România (7,5%).